2017: Kiitos kaikille – onnistuimme yhdessä!
- 13.10.2017
Huom. Lähiöfest2017-ohjelmaa / Program from Lähiöfest2017
Lähiöfest2017 on ohi, mutta lähiöiden aika on vasta alussa. Onnistuimme yli villeimpien toiveittemme – ja kiitos kuuluu teille kaikille! Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!
TIEDOTE julkaisuvapaa
Lähiöfest2017 levittäytyi 10 lähiöön Helsingissä, tavoitti 10 000 kaupunkilaista ja keräsi yli 10 000 euroa helsinkiläisille nuorille
Festivaali kokoaa parhaista ratkaisuista ”100 ideaa lähiöille” Suomen 100-vuotislahjaksi
Syyskuun viimeisellä viikolla 25.9.–1.10. järjestetty Lähiöfest2017 oli Suomen suurin lähiöihin keskittynyt kaupunkitapahtuma. Se järjestettiin Helsingissä, jonka uudessa yleiskaavassa lähiöiden merkitys korostuu: kaupungin kasvaessa myös lähiöt muuttuvat ja tiivistyvät.
Festivaali ulottui Helsingissä yhteensä kymmeneen lähiöön ja kaupunginosaan: Vuosaareen, Malmille, Kontulaan, Pohjois-Haagaan, Kannelmäkeen, Herttoniemenrantaan, Jakomäkeen, Lauttasaareen, Siltamäkeen ja Kalasatamaan.
Festivaaliviikolla oli yli 30 tapahtumaa, joihin osallistui noin 10 000 kävijää päättäjistä ja asiantuntijoista aktivisteihin ja asukkaisiin. Suurin arkiviikon tapahtumista oli ”People-Driven City” -seminaari, joka toi vieraiksi eurooppalaisia kaupunkisuunnittelun ja -aktivismin huippuja ja profiloi Helsinkiä kansainvälisessä kaupunkikeskustelussa. Viikonloppuna 30.9.–1.10. tapahtumia oli kaikissa kymmenessä lähiössä – osa niistä kaupunkilaisten itse järjestämiä.
Lähiöfest2017 asetti tavoitteikseen nostaa lähiöt valokeilaan ja aiempaa vahvemmin osaksi yleistä keskustelua kaupungista, luoda yhteistyötä sektoreiden rajojen yli, inspiroida ideoita ja aloitteita sekä saada uudet tahot osallistumaan keskusteluun kaupungin muutoksesta.
“Lähiöfestivaali toteutettiin näin laajana ensimmäistä kertaa. Kaikki mukaan lähteneet antoivat aivan valtavan työpanoksen, minkä ansiosta Lähiöfest2017 onnistui yli odotusten”, sanoo Katja Lindroos tuotantoyhtiöstä Egnahem.
“Haluammekin kiittää kaikkia – Helsingin kaupunkia, yrityskumppaneita, yliopistoja, yhdistyksiä ja kaupunkilaisia – siitä, että festivaalista saatiin todellinen koko kaupungin juhla.”

Keskus-hub Dome of Visions Teurastamolla
Uusia avauksia ja vaikuttamisen mahdollisuuksia
Lähiöfest2017-tapahtuma toteutettiin mallilla, joka toi julkisen sektorin toimijat, yritykset, yliopistot, yleishyödylliset organisaatiot sekä vapaat toimijat yhteen. Tuotantoyhtiö Egnahem toteutti samanlaisella yhteistyömallilla myös ensimmäisen lähiöfestivaalin “Our House 2015” Vantaan Mikkolassa.
“Olemme tehneet festivaalia alusta asti yhteistyön ‘platformiksi’. Sen toteutuminen olikin meille tärkein onnistuminen. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”, tuottaja Ramon Maronier Egnahemista toteaa.
Yhteistyömalli teki mahdolliseksi monia Suomen oloissa uudenlaisia kokeiluja, joista moni jatkuu välittömästi Lähiöfest2017-viikon jälkeen tutkimuksena tai muussa muodossa. Festivaalin avulla saatiin kerättyä myös huomattava summa helsinkiläisten nuorten projekteille.
Seuraavassa nostoja festivaalin eri toimijoiden teoista ja avauksista:
Päätukija Helsingin kaupunki avasi viikonloppuna neljä ns. Toria, jotka toimivat kaikille avoimina kohtaamispaikkoina. Toreilla Vuosaaressa, Malmilla, Pohjois-Haagassa ja Herttoniemenrannassa oli musiikki-, tanssi ja teatteriesityksiä, erilaista myyntitoimintaa kirpputoreista “Farmers’ Marketiin”, yhdessä syömistä sekä tietoiskuja ja miniseminaareja eri alueiden ajankohtaisista aiheista. Toreilla pääsi tutustumaan kaupungin muutokseen ja keskustelemaan Kaupunkiympäristön asiantuntijoiden kanssa oman asuinalueen kehityksestä. Tavattavissa olivat myös pormestari Jan Vapaavuori ja apulaispormestarit Anni Sinnemäki ja Pia Pakarinen. Torit tavoittivat viikonlopun aikana yhteensä arviolta 3 300 kävijää (+ Vuosaaren tapahtumatorin yhteydessä olleen Safka-ravintolan asiakkaat), ja ne olivat osa virallista Suomi100-ohjelmaa.

Vuosaaren tapahtumatorilla
Pääyhteistyökumppani K-Marketin tavoitteena oli herätellä suomalaisia pohtimaan uudella tavalla lähiöiden sekä lähikauppojen roolia ja tulevaisuutta. Festivaaliviikonlopun aikana Vuosaaren lukion tiloihin perustettu K-Marketin pop-up-ravintola Safka osoittautui menestykseksi. Se oli auki kahtena päivänä, ja siellä vieraili noin 2 000 kävijää. Lisäksi K-Market oli mukana Lähiöfest2017-tapahtuman tapahtumatoreilla. Viikonlopun kaikki tuotot, yhteensä 10 277 euroa lahjoitetaan lyhentämättömänä Ruuti-toiminnan kautta helsinkiläisille nuorille. Ravintolasta ylijääneet ruoat lahjoitettiin Pelastusarmeijan ruoanjakeluun.

K-Marketin Safka Vuosaaren lukiossa
Pääyhteistyökumppani Vahanen nosti festivaalilla kaikkia Suomen kaupunkeja yhdistävän ajankohtaisen kysymyksen: miten taloyhtiöt voivat vaikuttaa lähiöiden uudistamiseen. Vahanen isännöi viikolla seminaaria ja työpajaa Kontulan Keinutiellä, johon osallistui asumisen ja rakentamisen asiantuntijoita sekä Aalto-yliopiston opiskelijoita. Lisäksi Vahanen järjesti yhdessä Keinutien naapuruston kanssa lauantaina kaikille avoimen “Koe tulevaisuuden lähiö”- juhlan, jonka “lähiörasteilla” pääsi näkemään, mihin kaikkeen asukkaana voi vaikuttaa. Lisäksi Vahanen toi Remonttirekkansa ja asiantuntijansa neljälle tapahtumatorille.

Lähiöjamit-päivä Vahasen johdolla
Koko viikon ajan tapahtuman keskus-hubina toimi NCC:n Dome of Visions -paviljonki. Pohjoismaita kiertänyt paviljonki saatiin Suomeen ensimmäistä kertaa. Se tarjosi uudenlaisen ja energisoivan ympäristön kestävän kehityksen keskusteluille ja kohtaamisille eri toimijoiden välillä. Viikon aikana Domessa muun muassa mietittiin, miten rakennusalan tulisi edesauttaa ilmastonmuutoksen hillintää, jaettiin kuluttajille tietoutta kaupunkiympäristöstä ja Sitran tietoiskuja resurssiviisaudesta, esiteltiin Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden töitä lähiöiden aukioiden elävöittämiseksi, keskusteltiin kaupungin muutoksesta Image-lehden johdolla, katsottiin yhdessä Docventures-ohjelman dokumenttia sekä nautittiin musiikkiesityksistä, ääniterapiasta ja joogasta.

NCC:n MiniDome juuri ennen festivaalin alkua
Pääseminaari “People-Driven City” pidettiin perjantaina 29.9. Helsingin yliopiston pääjuhlasalissa. Teemana oli tarkastella kaupungin muutosta sekä “ylhäältä alas” että “alhaalta ylös” – toisin sanoen sekä kaupunkisuunnittelun että aktivismin ja yrittäjyyden näkökulmista. Puhujina ja keskustelijoina olivat muun muassa apulaispormestari Anni Sinnemäki, professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta, EVAn johtaja Matti Apunen, kaupunkiaktivisti ja yrittäjä Pauliina Seppälä, Vuosisadan rakentajat -kisan voittaneen GutsyGo-projektin vetäjä Aram Aflatuni, maailman vaikutusvaltaisimpiin kaupunkisuunnittelijoihin lukeutuva Kees Christiaanse sekä tänä vuonna Euroopan arvostetuimman arkkitehtuuripalkinnon Mies van der Rohe Awardin saanut Xander Vermeulen Windsant. Seminaarin pääkumppaneita olivat Kiinteistömaailma ja Danske Bank ja muita kumppaneita Aalto-yliopisto, Kaupunkiakatemia, Aalto PRO ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus.

Keskustelussa apulaispormestari Anni Sinnemäki, johtaja Matti Apunen ja pääekonomisti Pasi Kuoppamäki, moderaattorina Mikko Numminen
Lähiöfest2017-tapahtumassa sisältökumppaneina mukana olivat muun muassa Aalto PRO, jonka YTK:n pitkä kurssi juhlisti festivaalilla 50-vuotista taivaltaan, Sitra, joka esitteli paitsi kestäviä arjen valintoja myös haastoi oman tiiminsä kokeilemaan etätyöpäivän uutta versiota “lähi(ö)työpäivää” Kannelmäessä ja Kaupunkiakatemia, joka ideoi yhdessä K-Marketin kanssa lähiökaupan tulevaisuutta osana muuttuvien kaupunginosien kehitystä. Festivaaliviikon ja sitä edeltäneiden kuukausien työpajojen ja eri kumppaneiden tekemien tutkimusten pohjalta tullaan kokoamaan “100 ideaa lähiöille” lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle. Kaikki ideat ja ratkaisut julkaistaan vuoden loppuun mennessä sivustolla lähiöfest.fi.

#hoodshelsinki-kisaan palkinnon lahjoittanut yritys Alanya Market
Lähiöfest2017-tapahtumassa kokeiltiin uudenlaisia malleja erityisesti lähiöiden pienyrittäjien ja uusille tulokkaiden osallistamiseen. Konkreettisena esimerkkinä tästä oli “#hoodshelsinki”-kisa. Festivaalitapahtumien kävijöitä kannustettiin kiertämään eri lähiöissä ja jakamaan kuvia Instagramissa yllätyspalkintojen toivossa. Palkinnot olivat etupäässä pienyritysten ja yhdistysten lahjoittamia. Lukuunottamatta itse palkinnon arvoa promootio oli yrityksille ja yhdistyksille maksutonta. Konsepti sai niin hyvän vastaanoton että sitä päätettiin jatkaa festivaaliviikon jälkeen tuotantoyhtiö Egnahemin ja Radio Helsingin toimesta. Tavoitteena on tarjota julkisuutta kaupungin uusille yrittäjille ja aloitteille ja näyttää nykyistä monipuolisempaa kuvaa koko Helsingistä.
Seuraavan festivaalin suunnitelmat ovat parhaillaan käynnissä, ja niistä tiedotetaan joulukuun alkuun mennessä.